Herder

Herder is een Nederlandse stoner doom band (of hoe je het ook wil noemen). Ik volg Herder al vanaf de eerste plaat (Herder, 2011).
Eigenlijk was ik gelijk verkocht bij het horen van het nummer Wasted. Wat een heerlijke catchy kwaadaardigheid.
Live was het ook al zo een feest. Op 24 mei 2011 was ik aanwezig in de Gloppe. Herder speelde toen nog met de toenmalige zanger Nico. Wat een beest is dat op het podium. Geniaal! Omdat ik de lp Gods weer eens op had staan leek het mij leuk om even de geschiedenis van de band in te duiken.

Hoe begon het eigenlijk? Hier een stukje geschiedenis:

Herder is opgericht door JB die thuis in zijn studie wat vette stonerriffs had opgenomen. Hij programmeerde er zelf drums onder en poste ze op een aantal fora. Na een groot aantal positieve reacties vroeg JB aan Tom de nummers in te drummen. Het plan was om drie, vier nummers op het internet te zetten en klaar. Iedereen vond de riffs echter zo vet dat Blitzer erbij kwam als bassist. Daarna kwam Nico om de hoek kijken die tweede gitarist Nico mee nam. Het plan was nu om een 7″ plaat op te nemen, één show te spelen en dan te kappen, en dan zien we wel.

Johan van Reflections, een vriend van JB, had er wel oren naar om wat uit te brengen. “Hij en JB wilden sowieso al langer samenwerken voor een release”, zegt Blitzer. “JB liet wat Herder-materiaal horen, Johan vond het geweldig en gaf aan dat hij er wel wat mee wilde doen.” De bedoeling was om een one-sided 12″ elpee uit te brengen met de nummers van de demo, maar toen JB eenmaal bezig was had hij zomaar tien nummers bij elkaar. “Waarom één kant als twee kanten ook kunnen?” Het debuut was geboren1.

De naam Herder is afkomstig uit Westereen. Het is de naam van een zakmes die volgens verhalen veel wordt gebruikt door de steekgrage inwoners van Westereen. 2.

In 2012 vertrekt Nico richting Australië en verlaat ook bassist Blitzer ook de band. Aan de sound van de band veranderd echter weinig. De nieuwe vocalist Ché (Born From Pain) is iets meer hardcore georiënteerd. De nummers worden echter nog steeds grotendeels door JB geschreven. Gitarist Jeroen Vriemeling vervangt Blitzer, Hierdoor schuift Marc door naar de bassgitaar en is de line-up weer compleet3.  Met deze line-up zien Gods en Fergean het levenslicht.

Rauw

Herder heeft een reputatie die ze zelf hoog houden en in het leven hebben geroepen. Het consequent in hoofdletters typen van berichten. Het HERDER = HARDER en live er gewoon vol voor gaan! Dat levert geeft ze een prima eigen smoel. De band is zelfs een keer uit een podium gezet wegens te hard geluid. Volgens het podium vorstin had de band zich schuldig gemaakt aan het niet luisteren naar de technici en zich kinderachtig gedragen. 4Ondanks dit ene voorval is de band niet meer uit de (inter)nationale clubcircuit weg te denken.

Discografie:
Herder Is Harder Demo 2011
Herder Full-length 2011
Herder Is Harder Single 2012
Horror Vacui EP 2012
Doomed EP 2013
Gods Full-length 2014
Fergean Full-length 2016

Bandleden5

Tom Drums (2010-present)
Marc Guitars (2010-2013), Bass (2013-present)
See also: Feast, ex-Omission
JB van der Wal Guitars (2010-present)
See also: Lugubre, Verwoed (live), ex-Dr Doom, ex-Seizure, Dool, ex-Aborted, ex-Atrocity, ex-Leaves’ Eyes, ex-Benighted (live)
Jeroen Vrielink Guitars (2011-present)
See also: Absorbed, Entrapment (live), Verwoed (live), ex-Autumn, ex-Massive Assault, ex-Cerebral Tumor
Ché Snelting Vocals (2012-present)
See also: Arma Gathas, ex-Born from Pain, ex-From Earth

Voormalig leden:
Blitzer Bass (2010-2013)
See also: Botulistum, Urfaust, ex-Fluisterwoud, ex-Planet AIDS, Grauwsaem, Ketter, ex-Heretic, ex-Galgeras (live), ex-Grimm, ex-The Devil’s Blood
Nico Vocals (2010-2012)
See also: Omission, Rush n’ Attack, The Hunger

Herder merch

 

  1. https://zwaremetalen.com/interviews/interview-met-herder (16-2-2018)
  2. https://www.facebook.com/pg/herderisharder/about/(16-2-2018)
  3. https://3voor12.vpro.nl/lokaal/friesland/artikelen/overzicht/2015/dokkem-open-air-2015/interview-herder.html(16-2-2018)
  4. http://www.nhnieuws.nl/nieuws/172770/Te-hard-spelende-metalband-van-podium-De-Vorstin-gehaald
  5. https://www.metal-archives.com/bands/Herder/3540324725(16-2-2018)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*